Jajka w koszulkach - sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uciąć niewielki kawałek przeźroczystej foli spożywczej,środek posmarować oliwą z oliwek.
2.Folię włożyć do małej miseczki lub szklanki do środka wbić jajko.
3.Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.
4.W garnku zagotować wodę włożyć do niej powoli sakiewki z jajka.(Ja sakiewki zawiesiłam na łyżce drewnianej,położyłam na garnku z gotującą się wodą ,tak że jajka były w wodzie ale nie dotykały dna garnka,wydaje mi się,że wychodzą bardziej okrągłe sakiewki).
5.Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min. Ja gotowałam 5 minut,bo lubię słabo ścięte.Czas gotowania zależy od wielkości jajek,moje były średnie ,dlatego 5 minut było w sam raz.
6.Doskonale smakują podane jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.
7.Sakiewki polecam również na śniadanie podane z pieczywem.
Komentarze