Jajeczny pasztet wielkanocny

4.47 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Przepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na wielkanocnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    pęczek szczypiorku
    40 dkg pieczarek
    1 cebula
    0,5 puszki groszku (dałam jeszcze z 2 łyżki marchewki ze słoika)
    5 łyżek bardzo drobno pokrojonego sera żółtego
    2 jajka (surowe)
    4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Jajko Majonez Pasztet Ser

Jajeczny pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Usmaż pieczarki na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż pieczarki z patelni do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż. Również odstaw do ostygnięcia.
  • 4. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Szczypiorek pokrój w drobną kostkę.
  • 6. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na pasztet.
  • 7. Przełóż masę do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
  • 8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę.
  • 9. Pasztet zostaw do ostygnięcia i następnie podawaj w plastrach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować