Jajeczny wianuszek

0 (0 ocen)

Polecam tak zapiekane jajka na wielkanocne śniadanie lub przekąskę. Potrawa jest lekka, podaj ją z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 4 jajka na twardo,
    3 jajka surowe,
    125 g śmietany kremówki,
    50g masła,
    1/2 pęczka natki,
    duża garść rzeżuchy,
    1 kajzerka,
    sól,
    pieprz,
    słodka papryka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajeczny wianuszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka 1. Kajzerkę namocz. Ugotowane jajka pokrój na cienkie plasterki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywna pianę i odstaw. W misce utrzyj masło do białości, dodaj żółtka i odciśniętą kajzerkę i jeszcze chwilkę mieszaj.
  • smeitana 2. Natkę i rzeżuchę drobno posiekaj i dodaj do masy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z powstałą masę. .
  • jajka 3. Następnie całość wymieszaj z kremówką i dopraw do smaku. Masę przelej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (o średnicy 22cm)
  • jajka 4. Na masie delikatnie ułóż jajka i zapiekaj 30 minut w 180 stopniach. Podawaj z sosem chrzanowym lub czosnkowym.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet jajeczny

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet jajeczny

ilka Świetny do chleba nie tylko na Święta.

To może cię zainteresować