Jajeczno-warzywne muffinki

0 (0 ocen)

Pyszne i kolorowe:) z powodzeniem można zabrać do pracy, ja tak zrobiłam-dobrze smakują na ciepło jaki i zimne. Porcja 100 g dostarcza 112 kcal, zapraszam:)

Składniki:

  • 4 jajka rozm. L
    1 cukinia-160 g
    ½ białej papryki- 60 g
    1/3 papryczki peperoni
    20 g suszonych pomidorów o obniżonej zawartości tłuszczu
    1 mała marchewka-45 g
    60 g mozzarelli light
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

Jajeczno-warzywne muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ps3cag 1. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać drobno pokrojoną papryczke peperoni.
  • image-18y419r 2. Biała paprykę pokroić w średnią wielkość a suszone pomidory drobno.
  • image-25ujm8q 3. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Doprawić lekko solą, oraz mocniej pieprzem i całymi ziołami.
  • image-08mkojd 4. Do misy miksera wbić jajka, dodać sól i zmiksować aż się spienią. W między czasie ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do jajek i wymieszać.
  • image-1s8ynho 5. Mieszankę jajeczno-serową dodać do warzyw i dokładnie wszystko łyżką wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki i piec około 20-30 minut w 180 st, aż jajka się zetną a ser rozpuści. Smacznego!

Porady

Takie muffinki możemy przygotować przez cały rok, wykorzystując sezonowość warzyw...świetnie sprawdzi się patison, kabeczek, dynia czy obgotowane ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy