Jajecznica z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kwaskowato - słodka puszysta jajecznica z chrupiącymi grzankami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kruchy, młody rabarbar: 200 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - kromki białego chleba: 2 sztuki
    - topione masło: 100 gramów
    - masło: 80 gramów
    - roztrzepane jajka: 8 sztuk
    - śmietana: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Jajecznica z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać, 2/3 pokroić w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki. Około 100 ml wody zagotować z cukrem. Wrzucić rabarbar pokrojony w paseczki i gotować 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową. Do gotującego się syropu wrzucić resztę rabarbaru i gotować ok. 1 minuty. Wyjąć i odsączyć. Chleb pokroić na duże kostki i obsmażyć na rozgrzanym topionym maśle aż się zarumienią. Grzanki odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Masło roztopić na patelni lub w rondlu, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Pod koniec dodać śmietanę i rabarbarowe kostki, doprawić solą i pieprzem. Gotową jajecznicę posypać rabarbarem pokrojonym w zapałki i grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy