Jajecznica z móżdżkiem cielęcym

4.49 (165 ocen)

Potrawa dla tych, którzy nie boją się poznawać nowe smaki.

Składniki:

  • świeży mózg cielęcy, z dzika, opcjonalnie wieprzowy
    2 szalotki
    łyżka masła
    5 jajek
    sól opcjonalnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa)
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajecznica z móżdżkiem cielęcym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mózg moczymy w zimnej wodzie lub mleku około godziny. Odsączamy obieramy z błonek. Przekładamy na papierowy ręcznik. Mózg przekładamy do miseczki i rozbijamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim mózg.
  • mózg przesmażamy z cebulą 2. Szalotki drobno siekamy dodajemy do mózgu. Dusimy, aż szalotki będą miękkie.
  • 3. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, aż jajka się zetną. Podajemy ze świeżym pieczywem. Doprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy ulubioną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować