Jajeczne kotlety z sosem chrzanowym

4.5 (146 ocen)

Bezmięsny obiad? W sam raz na piątki Wielkiego Postu. Wspaniałe kotleciki z ostrym sosem beszamelowo- chrzanowym.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    5 dużych pieczarek
    100 g żółtego sera
    2 jajka
    pęczek koperku
    pół kajzerki namoczonej w mleku
    3 łyżki bułki tartej
    pól czerwonej cebuli
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

    sos:

    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1/4 szkl, mleka
    2 łyżki białego startego chrzanu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Jajeczne kotlety z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, ser i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę i koperek drobno posiekać.
    Powyższe składniki wymieszać z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrobić jak na kotlety.
    Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z gorącym sosem.
  • 2. Na patelni rozpuścić masło.
    Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Wlać mleko i dodać chrzan. Mieszać aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Porady

Kto lubi bardziej ostre dania, może dodać więcej chrzanu do sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować