Jajeczne kotleciki z ziołami i cukinią

4.5 (182 ocen)

Zapraszam na pyszne kotleciki jajeczna-mała odmiana jajek na twardo lub nieśmiertelnego jajeczka sadzonych na piątkowy obiad,polecam:))

Składniki:

  • 8 jajek
    1/3 pęczka szczypiorku
    5 gałązek bazylii świeżego
    6-7 gałązek tymianku świeżego
    1/3 młodej cukinii
    1 kajzerka
    3 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Jajeczne kotleciki z ziołami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki wymieszać 1. 7 jajek ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Następnie porządnie odsączyć. Jajka zetrzeć do miski na dużych oczkach. Dodać posiekane zioła ( wcześniej umyć,osuszyć i oskubać listki z gałązek). Cukinię umyć i osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z soku i przełożyć do miski. Dodać rozdrobnioną bułkę oraz jajko surowe. Następnie doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą i wymieszać dobrze składniki. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Po wskazanym czasie na patelni rozgrzać olej. Z masy jajecznej formować okrągłe kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować