JAJECZNE GALARETKI DROBIOWO- WIEPRZOWE

0 (0 ocen)

Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym, a ich ciekawy wygląd zadowala wszystkich.

Składniki:

  • - 1 nóżka wieprzowa
    - 1 mała golonka wieprzowa
    - 2 udka z kurczaka
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1/8 selera
    - ½ pory
    - 1 kostka bulionu drobiowego
    - 3 liście laurowe
    - 4 ziela angielskie
    - 4 jajka na twardo
    - 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
    - groszek zielony
    - 3 ząbki czosnku
    - Pieprz mielony
    - 2 ½ litra wody
    - 1 łyżeczka soli
    -Maggi w płynie

Jajeczne galaretki drobiowo- wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jx781j 1. Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego. Gotować przez 2 godziny. Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić (powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. (tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą, dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem (lub innej miski) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.
    Ciekawym sposobem jest robienie jajecznych galaretek. W jajach robimy dziurkę z jednej strony i w ten sposób robimy wydmuszki. Skorupki wyparzamy. Wrzucamy do środka wszystkie składniki i zalewamy wywarem. Gdy zastygną obrać jaja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy