jajeczne baranki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny pomysł na śniadanie dla dziecka. Warto zaprosić je do pomocy w kuchni, dzieci chętniej jedzą potrawy, które same przygotowują.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    kilka czarnych oliwek
    sałata
    łyżka majonezu
    czerwona papryka
    żółty ser

Jajeczne baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowac na twardo, wystudzić i obrać. Dwa zostawić w całości, pozostała dwa podzielić na żółtko i białko. Białko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Całe jajka posmarować wkoło majonezem i obtoczyć w startym białku.
  • 2. Cztery oliwki pokroic na połówki, nadziać je na małe wykałaczki i wbijać w jajko tak aby powstały nóżki i kopytka baranków. Z całych oliwek tak samo zrobić głowy. Odrobiną majonezu na wykałaczce namalować oczy. Na talerz poszarpać sałatę, ułożyć baranki. Z sera i papryki wyciąć małe kwiatuszki za pomocą foremki do ciastek.

Komentarze

Podobne przepisy