Jajeczna sówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Podusić je widelcem, przyprawić do smaku, dodać surowe jajko i bułkę tartą, wyrobić jednolitą masę. Formować dosyć duże okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
2.Z ciasta francuskiego wyciąć długi prostokąt. Parówkę podzielić na pół ułożyć połówki z obu stron ciasta i zwinąć do środka. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
3.Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę słodkiej papryki.
4.Z przygotowanych elementów ułożyć sówki, za pomocą szprycy ozdobnie wycisnąć śmietanę.
Porady
Jako dzióbek sowy można wykorzystać podpieczone lub podsmażone kawałeczki parówek.
Komentarze