Niecodzienny sposób na faszerowane jajka z wykorzystaniem zdrowych pokrzyw
30 min
Składniki:
2 jajka
15 sztuk młodych pokrzyw (ok. 1 szklanka)
2 łyżeczki majonezu
pęczek cienkiego szczypiorku
pęczek szczypioru z cebuli do dekoracji
pieprz i sól
Jaja z pokrzywowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i obgotowujemy je przez 2-3 minutki
2.następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy. (Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw).
3.ienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki. Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, doprawiamy do smaku i mieszamy.
4.Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem.
Porady
Tak przygotowanymi jajami na pewno zaskoczy się gości :) Pokrzywy po obgotowaniu bardzo dużo tracą na swej objetości
Komentarze