Jagodzianki z truskawkami

5 (186 ocen)

Ulepszona wersja jagodzianek :)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    szklanka jagód
    kilka truskawek

    kruszonka:

    łyżka masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkłądamy do lodówki.

    Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Jagodzianki z truskawkami 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Na całość wysypujemy umyte jagody oraz kilka pokrojonych truskawek.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.

    Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować