Jagodzianki z kruszonką

4.5 (189 ocen)

Jagodzianki od dziecka były moimi ulubionymi drożdżówkami, w końcu udało mi zrobić takie które mi smakowały jak z ulubionej cukierni :)

Składniki:

  • Na 10 jagodzianek:

    250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    jagody
    mleko

    kruszonka:

    2 łyżki mąki
    kopista łyżka cukru
    duża łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.

    Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części.

    Rozwałkowujemy je i na środku każdej układamy około 3 łyżki jagód.

    Zlepiamy ciasto i układamy na blaszce.

    Za pomocą pędzelka bułeczki smarujemy mlekiem.
  • 3. Składniki na kruszonkę zagniatamy.

    Posypujemy bułeczki.
  • Jagodzianki z kruszonką 4. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować