JAGODZIANKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jagodzianki to pyszne, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z jagodami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
    4 łyżki cukru
    4 łyżki ojeju
    1 jajko
    1/2 kostko drożdży 100 g
    1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka

    NADZIENIE :
    1 szklanka świeżych jagód
    3 łyżki cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko do posmarowania bułek
    oliwa do wysmarowania blaszki
    cukier puder do posypania jagodzianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cmnwel 1. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy olej, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
    Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 40 minut.
  • image-0tla343 2. Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
  • image-0ssg9j7 3. Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Możemy ciasto rozwałkować, posypując blat mąką i wyciąć dowolne kształty na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. Ja urywałam po kawałku ciasta, naoliwioną ręką formowałam małe placuszki na które kładłam po łyżce jagód i zlepiałam owalne bułeczki.
  • image-0awxkg0 4. Bułki układamy na naoliwionej blaszce, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 20-25 minut.
    Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować