Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bułeczki które znikają w tempie rekordowym .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże: 5 dekagramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 20 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - masło: 12 dekagramów
    - sól: 1 szczypta

    - jagody/borówki: 2 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - budyń waniliowy: 0.5 sztuki
    - Jajko (do posmarowania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać w mleku,dodać po 1 łyżce cukru i mąki,rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka ubić z pozostałym cukrem.
    Mąkę przesiać do miski,dodać wyrośnięte drożdże i ubite jajka,wymieszać ,dodać sól i rozpuszczony ciepły tłuszcz,wyrobić gładkie i miękkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Jagody wymieszać z cukrem i budyniem .
  • jagodzianki 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować ,pociąć na kwadraty,nadziewać jagodami i zlepić bułeczki.
    Bułeczki odstawić do wyrośnięcia,wyrośnięte posmarować jajkiem i można dodatkowo posypać kruszonką ,ale to nie jest konieczne wystarczy sam cukier puder po upieczeniu.
  • jagodzianki 4. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować