Jagodzianki

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Najpopularniejsze są jagodzianki, ale można wykorzystać inne owoce sezonowe albo przetwory (konfitury, marmoladę)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    50 g drożdży
    125 g masła
    40 dag jagód

    Do posmarowania:
    jajko (rozbełtane)

    Kruszonka:
    cukier
    mąka
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodzianki 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać, dodać łyżkę mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z zaczynem, dodać do mąki. Dokładnie wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Jagody umyć, wymieszać z cukrem pudrem.
    Z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, delikatnie je spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce jagód, starannie zlepić, formować w kulki. Posmarować jajkiem, posypać kruszonką, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować