Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Półwytrawna zupa na bazie czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych.

  • 20 min

Składniki:

  • • 1 szklanka jagód
    • 2 jabłka
    • 4 cienkie łodygi rabarbaru
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli
    • ugotowana kasza jaglana

Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puści sok.
    • Zagotować rabarbar, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka i szczyptę soli.
    • Podlać 2 szklankami wody. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie.
    • Wsypać jagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji.
    • Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem.
    • Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy