Półwytrawna zupa na bazie czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych.
Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puści sok.
• Zagotować rabarbar, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka i szczyptę soli.
• Podlać 2 szklankami wody. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie.
• Wsypać jagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji.
• Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem.
• Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka.
Komentarze