Ciasto z galaretkami - jagody w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut.
2.Z wystudzonego biszkoptu ścinamy wierzchnią warstwę ( grubość 1 cm). Z odkrojonego biszkoptu wycinamy małe serduszka foremką do ciasteczek. Serduszka wykorzystamy do dekoracji ciasta
3.Galaretki na wierzch ciasta. Dwie galaretki pomarańczowe rozrabiamy w 700 ml gotowanej wody i odstawiamy do wystudzenia.
4.Masa jagodowa:
Słoiczek soku jagodowego wraz z owocami wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, następnie wsypujemy jedna pomarańczowa galaretkę, dokładnie mieszamy by galaretka się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Opakowanie „śnieżki w proszku” przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy tężejące jagody i jeszcze chwilę ubijamy aby jagody dokładnie połączyły się ze śmietaną. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
5.Biała masa:
Do szklanki wsypujemy dwie łyżeczki żelatyny i zalewamy gotowana wodą (wody, tak na 1/3 szklanki). Mieszamy dokładnie by żelatyna się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy drugie opakowanie „śnieżki w proszku”, według przepisu na opakowaniu. Do ubitej „śnieżki” wlewamy wystudzona żelatynę i dokładnie miksujemy chwilę.
6.Białą masę wykładamy na masę jagodową, na białym kremie układamy wcześniej wycięte serduszka biszkoptowe i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby dobrze stężało. Smacznego
Komentarze