Ciasto z galaretkami - Jagody w pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, lekkie ciasto o rześkim smaku, a do tego tak banalne w wykonaniu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej
    Pozostałe składniki:
    Słoiczek soku jagodowego (sok wraz z owocami )
    3 galaretki pomarańczowe
    2 bite śmietany „Śnieżka”
    mleko
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej

    Wymiary blaszki 28x23
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Sok

Ciasto z galaretkami - jagody w pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut.
  • 2. Z wystudzonego biszkoptu ścinamy wierzchnią warstwę ( grubość 1 cm). Z odkrojonego biszkoptu wycinamy małe serduszka foremką do ciasteczek. Serduszka wykorzystamy do dekoracji ciasta
  • 3. Galaretki na wierzch ciasta. Dwie galaretki pomarańczowe rozrabiamy w 700 ml gotowanej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Masa jagodowa:
    Słoiczek soku jagodowego wraz z owocami wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, następnie wsypujemy jedna pomarańczowa galaretkę, dokładnie mieszamy by galaretka się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Opakowanie „śnieżki w proszku” przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodajemy tężejące jagody i jeszcze chwilę ubijamy aby jagody dokładnie połączyły się ze śmietaną. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
  • 5. Biała masa:
    Do szklanki wsypujemy dwie łyżeczki żelatyny i zalewamy gotowana wodą (wody, tak na 1/3 szklanki). Mieszamy dokładnie by żelatyna się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy drugie opakowanie „śnieżki w proszku”, według przepisu na opakowaniu. Do ubitej „śnieżki” wlewamy wystudzona żelatynę i dokładnie miksujemy chwilę.
  • "Jagody w pomarańczy" 6. Białą masę wykładamy na masę jagodową, na białym kremie układamy wcześniej wycięte serduszka biszkoptowe i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby dobrze stężało. Smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować