Jagodowy sernik na herbatnikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik zrobił furorę na rodzinnej imprezie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    150g herbatników
    100g masła

    Masa serowa:
    1kg serka (ja użyłam sera do serników w wiaderku)
    3 jajka
    2 łyżki mąki
    200g białej czekolady
    cukier waniliowy
    500ml jagód

    Dodatkowo:
    fioletowa galaretka
    opakowanie śmietanki 30%
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jagodowy sernik na herbatnikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki rozkruszamy (ja użyłam do tego blendera). Masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikami. Blaszkę dokładnie wykładamy powstałą masą zachodząc lekko na brzegi. Wkładamy do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Jagody zmiksować blenderem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
    Ser, jajka, mąkę, cukier wrzucić do miski i całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Na koniec dodać jagody i wymieszać. Masę wylać na blachę z herbatnikami. Do piekarnika na sam dół wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik pieczemy godzinę w 160 stopniach. Studzimy.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Rozrabiamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.
    Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę.
  • 4. Wykładamy na upieczony i ostudzony sernik połowę śmietany, pociętą na kwadraty galaretkę i resztę śmietany. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować