Jagodowo kokosowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem pudrem i waniliowym na puch , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o średnicy 28cm , piec około 30 minut w temp. 175*C. po upieczenie wystudzić , przekroić na dwie części
2.Jagody oczyścić , przepłukać , zostawić na sicie do obeschnięcia , połowę jagód rozgnieść widelcem , drugą połowę pozostawić w całości , jagody zagotować , do gotujących wlać mąkę wymieszaną z wodą , gotować kilka minut , odstawić .
3.Do mleka wsypać kokos , gotować, aż kokos wchłonie mleko , co jakiś czas mieszając , do gorącego kokosu dodać połamana czekoladę , rozpuścić , wystudzić . Serek mascarpone wymieszać z kokosem , miksując dodać śmietanę Śnieżkę , chwile wszystko razem miksować . Śmietanę kremówkę upić z resztą Śnieżki , dodać do serka , delikatnie wymieszać . Masę odstawić do lekkiego stężenia
4.Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę jagód , na jagody połowę masy kokosowej , przykryć biszkoptem , nasączyć , wyłożyć resztę jagód i resztę masy kokosowej , wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Komentarze