Ciasto Jagodowe pole

0 (0 ocen)

Pyszne jagodowe ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju rzepakowego
    • 5 łyżki mąki

    Krem jagodowy:
    • 250g serka mascarpone
    • 250ml śmietanki 30%
    • 1 ½ łyżki cukru pudru
    • 200g jagód

    Galaretka truskawkowa:
    • Ok 400g jagód
    • Szlk wrzątku
    • 2 galaretki szafirowe (powinny być jagodowe)

Ciasto jagodowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Jagody zblenderować. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach, powoli dodając mus jagodowy. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka.
  • 3. Jagody zblenderować na mus. Stawiamy na ogień, dolewamy wrzątek i gotujemy, żeby mus był gorący. Potem ściągamy z ognia i dosypujemy galaretki i mieszamy aż się dobrze rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wtedy wylewamy na ciasto
  • 4. Przekładanie:
    Biszkopt – krem jagodowy – biszkopt – galaretka jagodowa
  • 5. Ciasto dobrze schłodzić.

Porady

blaszka 25x25 Wykorzystałam litrę jagód, jest ich ok. 600g. Można zamiast wrzątku do galaretki dodac więcej musu jagodowego.

Komentarze

Podobne przepisy