Ciasto jagodowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
2.Jagody zblenderować. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach, powoli dodając mus jagodowy. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka.
3.Jagody zblenderować na mus. Stawiamy na ogień, dolewamy wrzątek i gotujemy, żeby mus był gorący. Potem ściągamy z ognia i dosypujemy galaretki i mieszamy aż się dobrze rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wtedy wylewamy na ciasto
Komentarze