Sezon na owoce leśne w pełni ! Dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki , wypełnione po brzegi jagodowym serkiem i jagodami . Przysmak nie tylko dla dzieci :) Polecam !
Składniki:
Ciasto :
250g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
125g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki śmietanki
Masa serowo-jagodowa :
300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego
Jagodowe kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny .
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła , którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do babeczek . Ciasto nakłuwamy widelcem , wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru . Studzimy na kratce .
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .
Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .
Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus , zostawiając trochę do dekoracji .
Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy .
Masą serowo-jagodową napełniamy upieczone babeczki . Schładzamy w lodówce minimum godzinę . Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami .
Komentarze