Mocno kakaowy biszkopt,masa śmietanowa z dodatkiem zmiksowanych jagód i mascarpone i do tego pianka straciatella sprawiają że trudno zaprzestać na jednym kawałku.
1 godz. 30 min
Składniki:
na biszkopt kakaowy:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1 jajko
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
50 g ciemnego kakao
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocno zaparzonej gorącej kawy
na masę jagodową:
500 g jagód(świeżych lub mrożonych)
250 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 30%
2 galaretki jagodowe
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki wody
na piankę straciatella:
350 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
50 g czekolady deserowej
1 śmietan-fix
Ciasto jagodowa straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kakao,sodą i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do miski,w drugiej misce wymieszać maślankę,olej i jajko.
Składniki mokre wlać do suchych składników i krótko wymieszać mikserem,na końcu wlać przez sitko gorącą kawę i zmiksować do połączenia składników.
Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 40 minut,ostudzić.
2.Galaretki jagodowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody,ostudzi
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder,następnie dodać serek mascarpone oraz zmiksowane jagody i wymieszać krótko mikserem,na końcu wlać zimną galaretkę i zmiksować do połączenia składników,masę włożyć na 10 minut do lodówki.
Po tym czasie zastygniętą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt,wyrównać powierzchnię.
3.Śmietanę ubić na sztywno dodając po koniec cukier puder i śmietan-fix,na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać łyżką do połączenia składników,piankę wyłożyć na wierzch ciasta,wyrównać,można posypać jagodami.
Komentarze