Torcik Jagodowa pianka

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Torcik na lato który robi się szybko. Pachnie jagodami i przypomina mi dzieciństwo u babci w lesie gdzie zbierałam jagody.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    2 łyżki cukier kryształ
    3 łyżki maki tortowej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka kakao

    pianka:
    500 g serek mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    400 g jagód
    6 łyżeczek płaskich żelatyny
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanka wody

    dekoracja:
    2/3 szklanki śmietany kremówki 30 %
    1 fix do śmietany
    1 łyżeczka cukru pudru

    dekoracje czekolada:
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik jagodowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt kakaowy upieczony 1. Biszkopt:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam, dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszysta masę. Dodaję przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszam. Formę średnica 22 cm wykładam papierem do pieczenia od spodu. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu upuszczam formę na podłogę z wysokości 1/2 metra. Zostawiam do wystygnięcia. formę od środka wykładam papierem, chodzi o to żeby masa jagodowa nie ściemniała od formy.
  • galaretka z jagód 2. Jagody przekładam do garnka dodaję cukier i podgrzewam aż się rozpuści. Żelatynę namaczam w ziemnej wodzie w kubku. Wstawiam go do garnka z gorącą wodą i rozpuszczam, albo do mikrofali. Przelewam go jagód i mieszam. Odstawiam do wystygnięcia, utworzy się galaretka. Ale nie wstawiam jej do lodówki nie ma zrobić się mocno twarda.Wystudzoną miksuję blenderem.
  • krem jagodowy 3. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam ale nie na sztywno. Dokładam stopniowo galaretkę jagodową zmiksowaną i ubijam. Wylewam na biszkopt. Odstawiam do lodówki na dwie godziny albo noc.

    Śmietanę ubijam z cukrem i fixem na sztywno. Za pomocą szprycy wyciskam na piankę. Układam dekoracje z czekolady i miętę.
  • listki czekoladowe 4. Listki róży myję, osuszam i smaruję pędzelkiem od strony unerwienia czyli spodu. Wstawiam na 30 minut do lodówki i odrywam liść od czekolady, nigdy na odwrót.


    Czekoladę łamię do miseczki małej. W rondelku zagotowuje wodę niewielką ilość. Układam miseczkę z czekoladą nie może ona dotykać dna wody. I na wolnym ogniu rozpuszczam ją. Przelewam do worka, robię dziurkę. Miseczkę mała wkładam do zamrażalnika. Wyjmuję po 15 minut owijam ją folią aluminiową. Polewam spód miseczki strużą czekolady wzdłuż i w poprzek w formie koszyczka. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję z miseczki folię z czekoladą i delikatnie odrywam folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować