Ciasto z jagodami i pianką

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne i idealne do sezonowych owoców.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    opakowanie cukru waniliowego
    pół szklanki cukru pudru
    25 dag margaryny
    5 żółtek
    sól

    Masa:
    5 białek
    sól
    1 i 1/3 szklanki cukru
    szklanka śmietany
    2 opakowania budyniu śmietankowego

    Dodatkowo:
    30 dag. borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, margarynę, posiekać nożem, wlać utarte żółtka z cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na godzinę.
  • 2. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Borówki przebrać, opłukać, osączyć na sicie, osuszyć na papierowym ręczniku. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, nadal miksując, wsypać cukier, zmienić na wolne obroty, delikatnie mieszając, dodawać po łyżce śmietany wymieszanej z budyniem .
  • 3. Z zamrażarki wyjąć ciasto, większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równo rozłożyć na blaszce, przełożyć masę białkowo - śmietanową, wygładzić, delikatnie ułożyć borówki na nie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. . Piec 50 minut.

Porady

Zamiast śmietany do masy można użyć jogurtów greckich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować