Ciasto z jagodami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, margarynę, posiekać nożem, wlać utarte żółtka z cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na godzinę.
2.Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Borówki przebrać, opłukać, osączyć na sicie, osuszyć na papierowym ręczniku. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, nadal miksując, wsypać cukier, zmienić na wolne obroty, delikatnie mieszając, dodawać po łyżce śmietany wymieszanej z budyniem .
3.Z zamrażarki wyjąć ciasto, większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równo rozłożyć na blaszce, przełożyć masę białkowo - śmietanową, wygładzić, delikatnie ułożyć borówki na nie zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. . Piec 50 minut.
Porady
Zamiast śmietany do masy można użyć jogurtów greckich.
Komentarze