Ciasto jagodowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek , z białek ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem dodajemy żółtka, pianę z białek mieszamy i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia. Płaskie części biszkoptów smarujemy marmoladą zlepiamy drugą częścią biszkopta i wykładamy na ciasto lekko je dociskając. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C. Studzimy.
2.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody a galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową . Masę dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy 10 minut w lodówce, po tym czasie wykładamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze