Jagodowa "Chatka"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo słodka wyśmienita dla łasucha

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 margaryny
    1szklanka cukru
    1cukier waniliowy
    3jajka
    3łyżki żelatyny
    0,5szklanki wrzątku
    2serki homogenizowane(lub1duży)
    6paczek herbatników(35szt)
    0,5szklanki jagód

Jagodowa "chatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbatniki 1masa 1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, lekko studzimy.
    Jagody rozgniatamy.
    Białka ubijamy.
  • 2warstwa herbatniki 2. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka ,serki homogenizowane, pianę z białek i ubijamy. Na koniec rozpuszczoną żelatynę.
  • masa jagodowa 3. Herbatniki układamy na foli spożywczej 3poziomo i 6pionowo. Wykładamy ok. 2/3masy waniliowej i znów herbatniki tym razem te w środku układamy pionowo.
    Do reszty masy ok.1/3 dodajemy rozgniecione jagody i wykładamy na herbatniki.
  • ciasto zawinięte 4. Wkładając ręce pod folię składamy boki formując trójkąt. Obwijamy folią jeszcze dociskając. Wkładamy do lodówki.

Porady

Dodając większą ilość serka i odrobiny żelatyny możemy zyskać dodatkowy 7 a nawet 8 rządek ciasta, oczywiście zamiast jagód mogą być jakieś inne owoce lub 2łyżki kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy