Jagodowa "chatka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, lekko studzimy.
Jagody rozgniatamy.
Białka ubijamy.
2.Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka ,serki homogenizowane, pianę z białek i ubijamy. Na koniec rozpuszczoną żelatynę.
3.Herbatniki układamy na foli spożywczej 3poziomo i 6pionowo. Wykładamy ok. 2/3masy waniliowej i znów herbatniki tym razem te w środku układamy pionowo.
Do reszty masy ok.1/3 dodajemy rozgniecione jagody i wykładamy na herbatniki.
4.Wkładając ręce pod folię składamy boki formując trójkąt. Obwijamy folią jeszcze dociskając. Wkładamy do lodówki.
Porady
Dodając większą ilość serka i odrobiny żelatyny możemy zyskać dodatkowy 7 a nawet 8 rządek ciasta, oczywiście zamiast jagód mogą być jakieś inne owoce lub 2łyżki kakao.
Komentarze