Kebab z mięsa jagnięcego, ulubione warzywa i rewelacyjne sosy ...:) Gwarantuję, że ten kebab przebija wszystkie w mieście.. :)
Dla 6 osób
Składniki:
CIASTO:
2 szklanki mąki typ 450
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
FARSZ:
pół kg mielonej jagnięciny z przyprawą do kebaba
ulubione pokrojone warzywa
SOS CZOSNKOWO-ZIOŁOWY:
500 ml majonezu Kieleckiego lub własnego domowego
opakowanie (100ml) śmietany 18%
1.5 łyżki czosnku w proszku lub kilka ząbków spraskowanego czosnku ( w zależności od upodobań -dodawać stopniowo)
3 łyżki cukru
4 łyżki ziół prowansalskich - sparzyć i odcedzić, zimne dodać do sosu
SOS CHILI;
kilka papryczek chili
ząbek czosnku
dwie łyżki oleju
Jagnięce kebabki w bułce z rewelacyjnymi sosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Uformować 6 kulek i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozwałkować i smażyć na bardzo rozgrzanej suchej patelni przez 15 sekund, odwrócić na drugą stronę - piec 2 minuty, przewrócić ponownie i piec również 2 minuty. Pity pięknie puchną tworząc głębokie kieszenie.
FARSZ:
Mięso zmieszać z przyprawą i smażyć na oleju do miękkości. Faszerować pity mięsem i ulubionymi pokrojonymi warzywami
SOS CZOSNKOWO ZIOŁOWY:
Wszystkie składniki zmieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
(zdjęcie TYLKO sosu ze str. doradca smaku gdyż zapomniałam cyknąć fotę przed zmieszaniem ale jest identyczny)
SOS CHILI:
Chili zblenderować z czosnkiem. Przesmażyć na oleju. Wystudzić
SOS NA ZDJĘCIU JEST WYNIKIEM ZMIESZANIA DWÓCH SOSÓW:)
Komentarze