Jagły z żurawiną na słodko

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Gdy mam ochotę na bardziej kaloryczną wersję dania,polewam je śmietanką.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 25 dag kaszy jaglanej
    ● 650 ml mleka
    ● 20 dag kandyzowanej żurawiny
    ● 2 winne jabłka
    ● 15 dag cukru
    ● 5 łyżek masła
    ● 2 jajka
    ● łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
    ● szczypta soli
    ● bułka tarta i tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagły z żurawiną na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy 25 minut
    na mleku z 2 łyżkami
    masła i solą. Studzimy
  • 2. Jabłka myjemy,
    obieramy i kroimy
    w słupki. Żurawinę
    siekamy i mieszamy
    z jabłkiem.
  • 3. Białka oddzielamy
    od żółtek i ubijamy
    na sztywno.
    Żółtka ucieramy
    z cukrem i posiekaną skórką. Delikatnie mieszamy
    z kaszą i pianą.
  • 4. Połowę masy wkładamy do
    natłuszczonej i oprószonej
    bułką formy (22x25 cm). Przykrywamy
    jabłkami z żurawiną
    i pozostałą masą. Polewamy
    resztą roztopionego masła.
    Pieczemy 35 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować