Jaglane pancakes z powidłami z czarnej porzeczki i jabłek

0 (0 ocen)

Zdrowe, sycące i bardzo słodkie wprost idealne na śniadanie!

Składniki:

  • -60g suchej kaszy jaglanej
    -1 średnie jajko
    -2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła lub smalcu
    -2 łyżki wody
    -2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
    -2 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego)
    -dżem bez cukru- u mnie porzeczkowo-jabłkowy
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
    -olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

    dodatkowo:
    -świeże owoce
    -jogurt naturalny
    -orzechy

Jaglane pancakes z powidłami z czarnej porzeczki i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę
    -białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę
    -żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
    -masę łączymy z pianą i mieszamy
    -dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy
    -patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
    -placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor
    -gotowe placki przekładamy na talerz- układamy jeden na drugim , smarując obficie dżemem
    -na wierzchu układamy świeże owoce i orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy