Jaglane kotleciki z piekarnika

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Pyszne zdrowe jaglane kotleciki. Samo zdrowie, idealne na śniadanie, obiad, kolacje. Są lekkie i bardzo pożywne.

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na 12 kotlecików
    2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    2,5 szklanki wody
    1 duża marchewka
    1 ząbek czosnku
    2 małe cebule
    1/2 pęczku pietruszki zielonej
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaglane kotleciki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowana kasza jaglana 1. Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą 3 krotnie, przekładamy do garnka zalewamy 2,5 szklanki wrzątku, i gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania 15 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu pozostawiamy jeszcze na 5 minut nie odkrywając pokrywki. Studzimy.
  • Składniki na kotleciki jaglane 2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno kroimy, cebule drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.
  • Jaglane kotleciki 3. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy odrobina soli.
  • Jaglane kotleciki 4. Dłonią formujemy kule i spłaszczamy na kotleciki.Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go odrobiną oleju i układamy na nim kotleciki.
  • Pieczenie kotlecików jaglanych 5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, ale po 20 minutach odwracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
  • Jaglane kotleciki 6. Gotowe wykładamy na talerz. Smakują wyśmienicie podane z pomidorkami koktajlowymi, bądź polane jogurtem, same bez dodatków też są wyśmienite.

Porady

Kotleciki można doprawić wg. uznania, oraz obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. Wersja kotlecików z piekarnika jest zdrowsza i dla osób dbających o zdrowie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować