JAGLANA SZARLOTKA Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zapraszam na pyszną szarlotkę, ale nie do końca zwyczajną...dlaczego nie zwyczajną? Ponieważ zamiast ciasta kruchego przygotowałam ciasto na bazie kaszy jaglanej. 100 g to 102 kcal

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)
    600 g jabłek ( waga po obraniu i usunięciu gniazd)
    20 g ksylitolu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1,5 łyżeczki kurkumy mielonej
    100 ml mleka 1,5%
    Sok z ½ cytryny
    35 g orzechów włoskich łuskanych
    3 szklanki wody
    Tortownica 18-20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Jaglana szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uw8x7t 1. Kasza:
    Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli . Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia.
  • image-1t3o5pu 2. Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać ksylitol i mleko i zmiksować , ale niezbyt gładko. Dodać kurkumę i wymieszać dokładnie łyżką.
  • image-0o8qijr 3. Jabłka:
    Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pozbawić nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać cynamon i imbir mielony i po raz ostatni wymieszać.
  • image-1dv657g 4. Wykonanie:
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 kaszy. Rozsmarować ją dokładnie na dnie oraz na boki, aby szarlotka miała rant. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Rozsmarować resztę kaszy, wyrównać ( najlepiej zwilżoną łyżką). Posypać posiekanymi orzechami i piec około 60 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować