Zapraszam na pyszną szarlotkę, ale nie do końca zwyczajną...dlaczego nie zwyczajną? Ponieważ zamiast ciasta kruchego przygotowałam ciasto na bazie kaszy jaglanej. 100 g to 102 kcal
Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)
600 g jabłek ( waga po obraniu i usunięciu gniazd)
20 g ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego
1,5 łyżeczki kurkumy mielonej
100 ml mleka 1,5%
Sok z ½ cytryny
35 g orzechów włoskich łuskanych
3 szklanki wody
Tortownica 18-20 cm
Jaglana szarlotka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasza:
Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę i szczyptę soli . Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia.
2.Zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać ksylitol i mleko i zmiksować , ale niezbyt gładko. Dodać kurkumę i wymieszać dokładnie łyżką.
3.Jabłka:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pozbawić nasion i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec dodać cynamon i imbir mielony i po raz ostatni wymieszać.
4.Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 2/3 kaszy. Rozsmarować ją dokładnie na dnie oraz na boki, aby szarlotka miała rant. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Rozsmarować resztę kaszy, wyrównać ( najlepiej zwilżoną łyżką). Posypać posiekanymi orzechami i piec około 60 minut w 180 st. Wyjąć, ostudzić zupełnie i dopiero kroić. Smacznego!
Komentarze