na formę Ø 28 cm
400 g kaszy jaglanej
60 g mąki kukurydzianej
3 łyżki ksylitolu ( opcjonalnie cukier brązowy albo miód)
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
6 niedużych jabłek
Jaglany jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną kilkanaście razy dokładnie przepłucz, by pozbyć się osadu. Następnie sparzy wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Na koniec zalej ją wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 (wody), dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego,na wierzchu połóż goździki. Gotuj na małym ogniu około 15 minut do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Następnie odstaw ją pod przykryciem, by napęczniała i ostygła.
2.Gdy kasza już będzie letnia, usuń goździki, zmiksuj ją blenderem wraz z mąką kukurydzianą, ksylitolem i cynamonem.
Masę przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej pergaminem.
3.Jabłka obierz z skórki, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i z wierzchu ponacinaj. Ułóż na masie jaglanej następnie polej 1 łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego.
4.Ciasto piecz ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zostawiłam na noc do ostygnięcia i stężenia.
Następnego dnia posyp ksylitolem w postaci pudru (po wcześniejszym zmieleniu w młynku) ewentualnie zwykłym cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta zamiast ksylitolu można dodać zwykły cukier. O kaszy jaglanej na blogu www.drinkeatlive.blogspot.com
Komentarze