Jaglany murzynek z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Bezglutenowy!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy jaglanej
    • 2 szklanki wody
    • 100 ml oliwy
    • 5 jajek
    • 1 mały jogurt naturalny
    • 3 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Jaglany murzynek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jaglany murzynek z orzechami 1. • Kaszę jaglaną zalać dwiema szklankami wody, delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia.
    • Ostudzić kaszę i zblendować na papkę.
    • Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy.
    • Blaszkę ok. 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy.
    • Piec ok. 45 minut w 180 st.C.
    • Po ostygnięciu pokroić w kostkę lub w batoniki. Można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy