Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 8 części.
Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami.
Na kwadratach układamy na środku jabłka. W otwory po gniazdach wlewamy miód i syrop ( ja robiłam połowę jabłek z syropem a połowę z miodem) . Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę. Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C
Porady
Zapieczone jabłka można posypać cukrem pudrem.
Jabłka mogą być zapiekane same posypane tylko cynamonem.
Komentarze