Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem

4.5 (173 ocen)

Lekki i małokaloryczny deser/przekąska.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    kostka margaryny lub masła
    250g śmietany 18%

    8 jabłek średniej wielkości
    cynamon
    4 łyżeczek miodu płynnego
    4 łyżeczek syropu (ulubionego) malinowego

    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Przystawki

Jabłka zapiekane w kruchym cieście z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, śmietany i margaryny zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez 1 godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 8 części.
    Każdą z tych części rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok.4-5mm.

    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda z nasionami.
    Na kwadratach układamy na środku jabłka. W otwory po gniazdach wlewamy miód i syrop ( ja robiłam połowę jabłek z syropem a połowę z miodem) . Tak przygotowane jabłko posypujemy cynamonem i zalepiamy w tzw. sakwę. Pieczemy do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 170 st.C

Porady

Zapieczone jabłka można posypać cukrem pudrem. Jabłka mogą być zapiekane same posypane tylko cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować