Jabłka z dżemem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę pracochłonne ale bardzo dobre:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki na ciasto:

    55 dag mąki

    3 dag drożdży

    1 szklanka letniego mleka

    25 dag masła

    1 jajko

    1 łyżeczka soli

    1 żółtko



    Dodatkowo:

    3 jabłka
    dżem brzoskwiniowy

Jabłka z dżemem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gp8p4l 1. Z 50 dag mąki,drożdży,mleka,5 dag masła,jajka i soli przygotować ciasto drożdżowe.Pozostawić na 15 min do lekkiego wyrośnięcia
  • image-06xb0rv 2. Masło zagnieść z pozostałą mąką i uformować kwadrat.
  • image-27n64kh 3. Ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę.
  • image-11i7nbc 4. Rozwałkować na kształt prostokąta.Masło ułożyć na rozwałkowanym cieście.Dłuższe boki złożyć nad masłem a krótsze dobrze zacisnąć..
  • image-0aj53g9 5. .Rozwałkować ponownie i złożyć od krótszego boku tak by powstały nam 3 warstwy ciasta.
  • image-09mwd65 6. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez 15 minut najlepiej w zamrażarce.Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy za każdym razem ciasto chłodzimy.
  • image-1evw05k 7. Ciasto rozwałkować.
  • image-20fdcsk 8. Jabłka obrać,przekroić na pół,usunąć gniazda.Naciąć kilkakrotnie (nie do końca).Ciasto podzielić na kwadraty,na każdy położyć jabłko.
  • image-0ckxcmm 9. Na każde jabłko nałożyć dżem
  • image-0r20ewg 10. Złożyć w kopertę ,ułożyć na blaszce ,posmarować żółtkiem .Piec w temp.180-200 st.c przez około 30 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy