Jabłka w sosie waniliowym

0 (0 ocen)

Ten deser posmakuje każdemu, często go robię dla najbliższych gdyż bardzo go lubią.

Składniki:

  • - 4 kwaśne jabłka
    -4 łyżeczki konfitur
    -2 żółtka
    -pól litra mleka
    -cukier waniliowy
    -4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżeczki cukru

Jabłka w sosie waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie obrane jabłka przekroić na połowy, wydrążyć środki
  • 2. Do płaskiego garnka wlać ćwierć szklanki wody, włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. ( należy uważać żeby połówki jabłka się nie rozgotowały)
  • 3. Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać pół szklanki zimnego mleka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną
  • 4. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z żółtkami i mieszając doprowadzić do zagotowania sosu
  • 5. W wydrążone środki jabłek włożyć po pól łyżeczki konfitur i polać sosem waniliowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy