Te ciastka nie mają sobie równych. Lekkie, szalenie kruche, o listkującej się strukturze półfrancuskiego ciasta koperty, wypełnione kwaskowymi jabłkami i pachnącymi wanilią, słodkimi rodzynkami. Proste i niesamowicie efektowne.
Jabłka w kopertach z ciasta piwnego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, zimnego masła, piwa i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż straci swoją lekkość. W cieście mogą być widoczne drobinki nierozrobionego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, wanilię, sok z cytryny i cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kroić na kwadraty o długości boku ok 7-10cm (w zależności jakie duże koperty chcemy otrzymać) Nakładać jabłka na ciasto i sklejając ze sobą przeciwległe części tworzyć koperty. Lekko docisnąć brzegi ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut na jasno złoty kolor.
Ostudzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze