Jabłka w kopertach z ciasta piwnego.

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te ciastka nie mają sobie równych. Lekkie, szalenie kruche, o listkującej się strukturze półfrancuskiego ciasta koperty, wypełnione kwaskowymi jabłkami i pachnącymi wanilią, słodkimi rodzynkami. Proste i niesamowicie efektowne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    250g masła
    1/2 szklanki jasnego piwa
    szczypta soli
    3 jędrne jabłka (ok 1/2 kg)
    garść rodzynek
    1 łyżka esencji waniliowej
    2 łyżki cukru
    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Jabłka w kopertach z ciasta piwnego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, zimnego masła, piwa i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż straci swoją lekkość. W cieście mogą być widoczne drobinki nierozrobionego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, wanilię, sok z cytryny i cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kroić na kwadraty o długości boku ok 7-10cm (w zależności jakie duże koperty chcemy otrzymać) Nakładać jabłka na ciasto i sklejając ze sobą przeciwległe części tworzyć koperty. Lekko docisnąć brzegi ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut na jasno złoty kolor.
    Ostudzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Koper Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować