Jabłka w cieście twarogowym

0 (0 ocen)

Kawałki jabłek otulone maślanym ciastem z dodatkiem twarogu. Mięciutkie, jabłkowe, ze słodką polewą, polecam szczególnie dzieciom. Ósemki jabłek są zawinięte w formie grubych paluchów, więc łatwe są do trzymania i nie trzeba otwierać szeroko buzi :)

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    150 g twarogu zmielonego
    1 jajko
    1 żółtko
    ok 4 jabłka

    POLEWA:

    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłka w cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu można nakłuć widelcem, wtedy nie będzie tak dużej pustej przestrzeni po upieczeniu.
  • 3. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 minut do lekkiego zrumienienia.
  • 4. Cukier puder rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Twaróg Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować