Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są świetną przekąską dla słodkich łasuchów.Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    50g.masła
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 jajko
    szczypta soli
    2g.drożdży
    3 jabłka
    cynamon
    dżem truskawkowy lub inny
    cukier puder
    listki mięty do dekoracji
    olej do smażenia

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko dodajemy drożdże,cukier waniliowy,sól,masło,wbijamy jajko,mieszamy mikserem stopniowo dodając mąkę,odstawiamy na chwilę.W między czasie jabłka obieramy.Ostrym nożykiem drążymy gniazda nasienne,kroimy w plastry o grubości jednego centymetra,obtaczamy w cieście,smażymy na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor z oby stron,Jabłka wyjmujemy,odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,porcjujemy na talerze,podajemy z dżemem,posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy