Jabłka pieczone z kasztanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać. Wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z wody i obieramy, zarówno z grubej sórki jak i tej cienkiej. Jabłka myjemy i wybieramy od góry gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Kasztany pokroić bądź pokruszyć na mniejsze kawałki. 2 kasztany odłożyć, a resztę wymieszać z łyżeczką masła. W otwór po gniazdach nasiennych wkładamy kasztany z masłem, posypujemy imbirem i cynamonem. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i kładziemy na nie jabłka. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temp 200 stopni. Po wyjęciu przekładamy na talerz i podajemy z łyżką sosu owocowego (choć nie jest to konieczne, ale dobrze razem smakuje). Pozostałymi 2 pokruszonymi kasztanami posypujemy sosik owocowy.
Komentarze