Zdrowy deser dla małych i dużych miłośników jabłek
Składniki:
3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde
4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
1 łyżeczka miodu
szczypta przyprawy do piernika
po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych
Jabłka pieczone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunąć gniazdo nasienne. Jeśli jabłka są małe, nie kroić ich na pół, tylko od strony ogonka usunąć gniazdo nasienne, a skórkę naciąć w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.
2.Ułożyć połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyć w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.
4.Po upieczeniu delikatnie położyć na talerzyk i podawać np. z gałką lodów.
Komentarze