Jabłka pieczone polane sosem waniliowym

5 (160 ocen)

Pieczone jabłka - szybki , smaczny , zdrowy deser z waniliowy sosem

Składniki:


  • 4 jabłka ( najlepiej kwaskowe )
    garść żurawiny suszonej
    2-3 łyżki miodu prawdziwego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    SOS WANILIOWY:
    5 dkg. czekolady białej
    1/2 szkl. śmietanki 30%
    kilka kropli wanilii
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pieczone polane sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka pieczone polane sosem waniliowym 1. Jabłka umyć , osuszyć , ściąć górną część , wydrążyć gniazda nasienne . Do żurawiny dodać miód lekko podgrzać , napełnić jabłka , delikatnie posypać cynamonem . Tak przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym , piec około 30-40 minut w temp. 180*C . Przygotować sos waniliowy : Czekoladę połamać , włożyć do garnka , wlać śmietankę i wanilię , podgrzewać do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszają , przestudzić . Jabłka po upieczeniu polać sosem waniliowym .

Porady

Żurawinę można zastąpić rodzynkami . Cynamon można dodać w trakcie podgrzewania miodu i żurawiny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować