Jabłka pieczone pod cytrynową bezą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Słodki i aromatyczny deser z jabłek pod cytrynową bezą na biszkopcikach -oto ulubione łakocie dla małych i dużych łasuchów,idealne na domowy podwieczorek,najlepiej smakuje na ciepło.

  • 35 min

Składniki:

  • 70 dag winnych jabłek
    100 g podłużnych biszkoptów
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta cynamonu
    3 białka jaj
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Beza

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszymy biszkopty 1. Biszkopciki pokruszyć,wsypać do ceramicznych małych kokilek do pieczenia.
  • smażymy jabłka 2. Jabłka oskrobać pokroić na kawałki lub grubsze plasterki.W rondelku rozpuścić masło z cukrem,dodać jabłka i chwilę poddusić wszytko razem dodać szczyptę cynamonu do smaku.
  • beza 3. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać pod koniec cukier puder i wlać sok z cytryny,zmiksować.
  • przed pieczeniem 4. Na pokruszone biszkopciki w foremkach wyłożyć jabłka a na wierzch posmarować cytrynową bezą.
    Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec około 20-25 minut aż beza się zrumieni.

Porady

Podawać na ciepło choć na zimno również smakuje wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować