Jabłka pod pierzynką

4.51 (165 ocen)

Ciasto idealnie komponuje się ze śmietankowymi lodami podane na gorąco. Lekka i mięciutka w środku, chrupiąca na wierzchu beza z pewnością pobudzi kubki smakowe nie jednego gościa.

Składniki:

  • Ciasto:
    -500g mąki,
    -250g margaryny,
    -2 żółtka,
    -100g cukru,
    -2 łyżki śmietany.
    Beza:
    -5 białek,
    -ok. 1,5 szkl. cukru pudru.
    Dodatkowo:
    -1kg jabłek,
    -kwasek cytrynowy.
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery Beza

Jabłka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Łączymy wszystko nożem do uzyskania konsystencji piaskowej. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
  • 2. Jabłka:
    Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
    Wkładamy do miski i posypujemy odrobinę kwaskiem po to, by zmniejszyć pH, a jednocześnie zapobiec ciemnieniu jabłek.
  • 3. Beza:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do połączenia.
  • Jabłka pod pierzynką 4. Wyjmujemy ciasto i rozwałkujemy odpowiednio do wielkości tortownicy. U mnie tortownica miała 28cm średnicy.
    Nakłuwamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Wyciągamy, układamy wydrążoną stroną w dół. Na wierzch delikatnie łyżką wykładamy bezę.
    Pieczemy przez 45minut. Najpierw w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez pozostały czas.

Porady

Aby zapobiec łamaniu bezy podczas krojenia, należy nóż posmarować masłem. Jeżeli beza nie wystaje ponad brzegi tortownicy, zamiast podwyższać temperaturę możemy piec w jednej 180 stopni, pod warunkiem, że przykryjemy tortownicę folią aluminiową. A 10-15 minut przed wyjęciem odkryjemy ją. Aby jabłka nie ściemniały obniżamy pH dosypując kwasku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować