Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi

4.5 (153 ocen)

  • 45 min

Deser lub jak kto woli - ciasto smakuje przepysznie. Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. Rewelacyjnie smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania)
    Kruszonka:
    70g mąki pszennej
    50g masła/margaryny
    45g cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0irpk9n 1. Mąkę, masło, cukier wymieszać z cynamonem.
    Całość wyrabiać do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku i następnie schłodzić w lodówce przez 20 minut.
    (Można włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.)
  • image-0rvxghv 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  • image-1dp5ylr 3. Jabłka ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką.
    (Najlepiej za pomocą tarki.)
    Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.
    (Ciasto powinno być lekko zarumienione.)
    Przed podaniem posypać orzechami włoskimi.

Porady

Crumble można przygotować w kilku mniejszych naczynkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować