Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonały dodatek do wątróbki drobiowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 dag suchego ryżu parabolicznego
    1 cebula- duża
    ½ szklanki rodzynek
    szczypta szafranu
    3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z Bulionetki Knorra )
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    4 duże winne jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pilaw Dodatki

Jabłka nadziewane pilawem- duszone na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie ( płuczemy tak długo aż woda będzie czysta )- odcedzić .
    Cebulę bardzo drobno pokroić .
    Namoczyć w odrobinie ciepłej wody szafran.
    Namoczyć w letniej wodzie rodzynki.
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę ( mieszając).Dodać masło. Wsypać ryz i smażyć mieszając ok. 3 minut .Wlać bulion .Dodać rodzynki i szafran .Dusić na małym gazie aż cały bulion się wchłonie .Zestawić garnek z gazu Pozostawić pod przykryciem 15 minut.
    Z jabłek ściąć wierzchy i wydrążyć usuwając miąższ wraz z gniazdami nasiennymi – ostrożnie by nie uszkodzić ścianek jabłek.
    Pilaw zamieszać widelcem by zrobił się sypki.
    Napełnić jabłka .
    Ułożyć w parowarze ( lub garnku do gotowania na parze ) i gotować ok.20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć .
    Ostrożnie przełożyć na półmisek i obłożyć usmażona na chrupko wątróbką drobiową .


Porady

Podpowiadam sposób na sypki ryż .Jeśli nie ma czasu na to by garnek z ryżem zawinąć w koc , można garnek z ryżem po zestawieniu z gazu przykryć grubym ręcznikiem i dopiero na to nałożyć i dobrze docisnąć pokrywkę – zostawić na 15 minut . Para z ryżu wsiąknie w ręcznik , a ryz będzie dzięki temu sypki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować