Jabłka nadziewane mielonym mięsem

4.51 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Z soczystych jabłek również można przygotować potrawę o zaskakującym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 8 jabłek (szara lub złota reneta)
    ● sok z 1 cytryny
    ● 2 cebule
    ● łyżka majeranku
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● jajko
    ● 2 łyżki kremówki
    ● 15 dag goudy
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jabłka nadziewane mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka nadziewane mielonym mięsem 1. Jabłka myjemy, osuszamy
    i ścinamy wierzchy. Gniazda nasienne usuwamy. Miąższ
    wydrążamy i razem z wierzchami
    kroimy w małą kostkę.
    Jabłka skrapiamy wewnątrz
    sokiem z cytryny i oprószamy
    solą i pieprzem.
  • 2. Natkę myjemy i drobno
    siekamy (kilka listków odkładamy).
    Cebule obieramy
    i kroimy w kostkę. Mieszamy
    z mięsem, pokrojonymi jabłkami,
    jajkiem i kremówką.
    Wsypujemy majeranek i natkę
    pietruszki. Doprawiamy
    pieprzem i solą. Goudę kroimy
    w niedużą kostkę. Wsypujemy
    do farszu i mieszamy.
  • 3. Jabłka napełniamy farszem
    i pieczemy 30 minut
    w 200 °C. Dekorujemy natką.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięso

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować