4 duże jabłka,
15 dag drobiowego mięsa mielonego,
1 małe jajko,
5 dag sera gouda,
1 mała cebula,
1 łyżka śmietany kremówki,
natka pietruszki,
sól,
majeranek,
przyprawa do mięsa mielonego,
2 łyżki soku z cytryny,
Jabłka faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jabłek ściąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć miąższ zostawiając 1 cm ściankę i razem z wierzchem drobno pokroić.
Jabłka skropić sokiem z cytryny.
Cebulę i natkę drobno pokroić, wymieszać z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Doprawić majerankiem, przyprawą do mięsa mielonego i solą.
Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do farszu i wymieszać.
Wydrążone jabłka napełnić farszem, przełożyć do naczynia do zapiekania i piec w otwartym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Komentarze